Sinds kort doe ook ik mee aan de trend om te vasten. En ik ben niet de enige. Van steeds meer mensen hoor ik dat zij meedoen aan deze veertig dagen vastentijd, hoewel zij niet katholiek zijn, of niet eens religieus. Maar het is hip om duurzaam en mindful bezig te zijn met jezelf, met je lichaam en geest en daar hoort vasten ook bij.  En deze periode is dan een mooie gelegenheid om het eens te proberen op hun eigen manier.
Doorgaans betekent dit dat ze iets laten wat ze misschien iets teveel doen, bijvoorbeeld veertig dagen suikervrij leven, of social media tijdelijk verlaten. Maar ik hoor ook wel dat mensen juist iets wel gaan doen wat ze eerst niet deden, zoals sporten of mediteren. Hoewel de motivaties om te vasten uiteen lopen, herken ik toch veel overeenkomsten in deze verschillen. Het gaat over bewustwording en voorbereiding op een verandering, het toeleven naar een moment van vernieuwing.

Mijn motivatie om te vasten heeft te maken met het leerling zijn van Jezus. Hij vastte veertig dagen in de woestijn en bereidde zich voor op de tijd van zijn openbare optreden; een nieuw begin dat zou leiden tot zijn dood en opstanding met Pasen.
Door te vasten doe ik mee in dat verhaal; ik leef toe naar Pasen en sta stil bij de weg die Jezus is gegaan. Het is voor mij ook een manier om bewust om te gaan met mijn eigen gedrag en de tijd te nemen om stil te worden. Niet alleen word ik me bewust van het lijden van Jezus, maar ook van het lijden van mensen over de hele wereld, dichtbij en ver weg. Het maakt me nederig, en relativeert futiliteiten waar ik me soms zo druk over kan maken.

Pasen is daarin een belangrijke dag, die laat zien dat verandering altijd mogelijk is. Ook dit jaar vieren we met Pasen dat de liefde de dood overwint, nieuw leven komt elke lente weer terug, de zon komt morgen weer op. Wat er ook gebeurt.

Ook met de jongeren van Supertwien doen we mee met de veertig dagen tijd. De manieren waarop gevast wordt lopen sterk uiteen; van minder chocola eten tot na 22.00 uur niet meer internetten. Elke twee dagen appen we een update hoe het gaat. Waar is het lastig, wat doet het met je?

Ikzelf probeer te vasten door in de avonden rust en stiltetijd in te plannen en na 20.30 uur geen social media meer te gebruiken. En jij? Vast jij ook wel eens? En doe je nu ook mee met de veertig dagen vastenperiode?